Day 3: To The North (Borgarnes - Akureyri)

Zaterdag 23 maart

Tot 1u is er sneeuw blijven bijvallen, maar om 7u30 kijken we vanuit ons raam en zien blauwe lucht verschijnen. 


Om 8u10 gaan we ontbijten. We zijn bij de eerste aan het ontbijt, maar al snel komt iedereen tegelijk toe. Na een klein half uurtje, gaan we terug naar de kamer en laden onze spullen in de wagen. Alle ruiten zijn bevroren en met de ijskrabber maakt Tom ze ijsvrij. Om 9u10 verlaten we het hotel op weg naar het noorden. Op een parking bekijken we alvast nog even de bergen, dichtbij vanaf het hotel. De eerste stop voor vandaag is bij de Glanni waterval. Er is op de weg er naartoe een kleine parking voorzien, maar deze weg ligt onder een diepe laag sneeuw. Het risico om vast te zitten, willen we niet nemen. We parkeren de auto zo veilig mogelijk aan de zijkant, aan het begin van de weg. Het is een kleine kilometer wandelen, maar de sneeuw is tamelijk diep. Het is een behoorlijke work-out om de dag mee te starten. 
Gelukkig krijgen we de waterval zonder valpartij te zien. We zijn bovendien alleen op deze mooie plek.


Na enkele foto's wandelen we dezelfde weg terug in onze diepe voetsporen. De sneeuw is hier niet plakkerig, dus een sneeuwman maken lukt niet. Op de terugweg komen reeds drie andere wandelaars af op weg naar de waterval. Terug bij de auto, rijden we verder naar de tweede stop. Grabrok is een krater van bijna drie duizend jaar oud, maar op de parking staan twee busjes. We zien de toeristen ook sukkelen op de trap naar beneden. Laat maar zitten, we zullen onderweg wel nog veel moois zien. 

Vandaag rijden we voornamelijk langs landbouwersgebieden en kleine vissersdorpjes. De wegen liggen er tamelijk goed bij en rijden langs imposante bergen met veel sneeuw en beekjes met ijs. Zoveel sneeuw en ijs, dat we even dachten dat er wel pinguïns of ijsberen zouden kunnen verschijnen.
Neen, deze dieren leven hier uiteraard niet. We zien wel talrijke paarden, maar nergens een plekje om de paarden te kunnen fotograferen. Ofwel staan ze te ver, ofwel kunnen we niet parkeren, ofwel is er geen wandelpad naar de paarden toe. We houden het dan voor vandaag bij de landschappen. 


Net voor de middag stoppen we bij een tankstation voor een koffie. Redelijk aan de drukke kant hier, maar er is ook een winkeltje en een eethoek voorzien. Na de koffie rijden we verder langs de route 1 en stoppen rond 13u20 in een klein dorpje. Hier is het terug beginnen te waaien, waardoor we de lunch in de auto opeten. We blijven niet te lang staan en rijden wederom in een kleine sneeuwstorm. Hoewel het deze keer vooral een harde wind is, die de sneeuw op de weg in het rond laat blazen. Gelukkig valt de wind na een 15 minuten weg en zien we terug een ijsvrije baan. Indrukwekkende landschappen komen steeds meer en meer tevoorschijn. Prachtig! We doen nog enkele stops en filmen met de GoPro. 

Om 16u15 arriveren we in Akureyri en rijden meteen door naar ons hotel. Zeer vriendelijke ontvangst en mooie kamer. Toch wel veel beter dan ons hotel in Borgarnes. 


We blazen eerst even uit en om 17u wandelen we naar de winkeltjes in het centrum van Akureyri. Het is hier behoorlijk opletten, want de voetpaden liggen nog niet volledig ijsvrij. We wandelen naar de souvenirshop "The Viking", maar is al dicht. Net ernaast is er nog een winkel open met leuke souvenirs. Tom scoort zelfs zijn magnetische flessenopener en ik heb al een aandenken van IJsland gevonden. Zeer vriendelijke verkoopster, maar haar kat was hier de baas! 


Na het kopen van onze souvenirs, drinken we in de lokale IJslandse bier bar. Tom kiest voor een biertje, maar ik voor een zoete cocktail. De zoete cocktail bevat behoorlijk wat alcohol, want deze stijgt naar mijn hoofd. 


Tijd om iets te eten, want ik voel mij zeer slecht worden. We halen wat te eten bij de hamburgerfabriek, want deze zou absoluut aangeraden worden in Akureyri. Terug in het hotel eten we in onze kamer en kijken naar de TimTracker. De hamburgers waren niet slecht, maar 50 euro voor onze maaltijd is echt te veel.  

Na het eten, typ ik de blog en checken nog even de kans op het noorderlicht. Helaas is de bewolking aan de hoge kant en zien we onze kans drastisch verminderen. De weg voor morgen is momenteel weer open, maar de route naar Dettifoss is nog steeds afgesloten. Morgen zou het een heldere dag worden, dus hopelijk mogen we morgen naar de waterval gaan kijken. 

Weer: Zon, bewolkt, wind, 1 °C tot -4 °C (gevoelstemperatuur -7 °C)

Reacties

 1. Ooh die eerste fotos met de bergen zijn zo mooi! Maar de andere foto's ook natuurlijk!
  Prachtige Ijslandse kat! Die moet ook niet graag buiten gaan denk ik in die kou!
  En die coctail ziet er heerlijk uit😯

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb nog een kat tegengekomen de eerste dag in Reykjavik en op de laatste dag ook. Allemaal bewakers van de winkels :o

   Verwijderen

Een reactie posten