Is Iceland worth traveling to?


Conclusion Roadtrip Iceland

We zijn net terug van een roadtrip in IJsland.

Mijn vrouw Jessica is al even fan van IJsland. Al sinds een aantal jaren zat ze met het idee om op vakantie te gaan naar dit eiland van vuur en ijs. Haar voorkeur ging het liefst naar de winter, want dan is het Noorderlicht te zien. Ik hield de boot af, het beeld van een vakantie waarbij we voortdurend koud hebben, verkleumd rondlopen, waar de kans op regen en storm meer dan 50% is, in het hoofd spelend.

Maar nadat forumleden zoals Kalaman schitterende foto’s tentoon spreidden en het Noorderlicht al bij een eerste bezoek werd aanschouwd, kon een reis naar het land der Vikings niet langer uitblijven. Jessica plande een roadtrip America style waarbij we met een huurwagen doorheen het land zouden rijden. Nu, doorheen is hier relatief, het is eerder het eiland rond rijden via de Ringweg 1. De superlatieven die iedereen boven haalt als er over IJsland wordt gesproken, zijn niet overdreven. Elke dag opnieuw, elk uur van de dag, was het genieten van een natuurpracht waarvan ik niet wist dat deze zich op slechts 3,5 uur vliegen bevindt. Watervallen, bergen, sneeuwvlakten, kraters, meren, kustlijnen en zoveel meer. 

Hoogtepunten waren:

- Het schiereiland Snaefellsnes: het weer was hier wel heel wat minder. Continu bewolkt, wind en sneeuw. Maar prachtig landschap met veel afwisseling. Black Beach was prachtig met die roestige stukken van schepen, de woeste zee en gletsjer die te zien was bij het terugkeren landinwaarts.- De prachtige watervallen: De Godafoss was magnifiek. De Dettifoss heel impressionant. zeker als je 20 km moet rijden op een ijspiste en daarna bijna een km door de sneeuw ploetert, dan is de beloning eens zo groot. De watervallen in het zuiden waren zeker ook prachtig, maar moet je delen met heel veel andere toeristen. Waar deze in het Noorden nog dat "ruwe" hebben (ook al zijn hier nu ook al toeristenvoorzieningen aangelegd).- De landschappen in het noorden: bij het rijden van Akureyri naar Egilsstadir hadden we prachtige blauwe lucht. Onze mond viel telkens opnieuw open van de prachtige landschappen die we mochten aanschouwen. De wind zorgde af en toe voor prachtige taferelen, waarbij poedersneeuw over de baan dwarrelde.


- De gletsjers in het zuiden: nu begrijp ik waarom zoveel toeristen naar Reykjavik afzakken en dagtrips doen richting Vik. Wij kwamen van de andere kant, maar wat we te zien kregen gans de rit van Höfn naar Hekla was niet normaal. Ook hier het geluk dat er een blauwe hemel was, waardoor gletsjers en bergen glinsterden in het zonlicht. Het gletsjermeer Jökulsarlon waar je zomaar naast kunt wandelen en het ijs aanraken.

- Het noorderlicht: een grote reden (Jessica 50%) van deze reis was om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Helaas hebben we veel avonden met bewolking gezeten en zijn we twee nachten zelf op zoek gegaan naar het noorderlicht. In Egilsstadir hebben we het groene licht zien verschijnen, dansend met zwakke kleur. Een volgende nacht was het noorderlicht zeer lang, maar was de kleur enkel te bezichtigen op de camera. We hebben het noorderlicht uiteindelijk 2 nachten kunnen aanschouwen, maar niet in de mate dat mijn vrouw het had verwacht. Hierdoor is het noorderlicht nog een grotere obsessie geworden dat zeker wel een vervolg zal hebben...

- De hotels en ontbijt: bijna alle hotels waren zalig om te overnachten en te ontbijten. De minste hotels waren vooral het hotel in Borgarness en Keflavik, wegens lawaaihinder van geburen. Het noorden heeft de beste hotels, qua comfort en ontbijtkeuze. 
Minpuntjes aan de reis zijn de hoge prijzen voor benzine en eten. Ander minpuntje waren de vele Aziaten in het zuiden, die soms toch wel storend gedrag vertoonden. Bij het gecrashte vliegtuig was het quasi onmogelijk een foto te nemen, zonder dat er iemand op het vliegtuig zelf kroop. Deed ons beetje terugdenken aan Yellowstone vorig jaar.


Ik vermoed dat we zeker ooit nog eens zullen teruggaan naar het mooie IJsland. Maar zoals gezegd heeft mijn vrouw het nu goed te pakken voor de winterreizen met het noorderlicht. En dit is niet enkel te aanschouwen in Ijsland...

Reacties

  1. Volgende keer naar Noorwegen?? ;) Maar ja IJsland ziet er idd prachtig uit! Al zou ik persoonlijk liever in wat warmer weer gaan, noorderlicht of niet, brr Maar het was erg leuk om de blog te lezen en ik kan niet wachten op de volgende!

    ps: Niet alle Aziatische (wat een gigantisch continent is trouwens) toeristen zijn zo. Denk dat massa toerisme zowiezo veel last mee brengt in het algemeen... In Benidorm waren het bijv de witte Engelsen die het grootste overlast waren in andere gebieden hoor je de Russen enz enz enz.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten